11 tegn på at du er intelligent

Hvis du ikke selv synes at du er intelligent, så er sjansen stor for at du faktisk er det – skal vi tro forskerne. Om du i tillegg liker å være alene. Ja, og hvis du attpåtil er en rotekopp. Les flere uhøytidelige tegn på intelligens her. 

Hva som defineres som intelligens kommer i stor grad an på hvem du spør. Men de fleste vil være enige om at intelligens handler om din evne til å resonnere, lære av erfaring, løse problemer, tenke kreativt og å kunne tilpasse seg nye situasjoner. 

Nedenfor har vi samlet noen (uhøytidelige), men forskningsbaserte tegn på intelligens. Mest sannsynlig er du mer intelligent enn du tror at du er. 

1. «Jeg er ikke så smart»

Dess smartere du er, dess mer forstår du av verden – og dermed innser du paradoksalt nok at du ikke er så smart. Ofte vil du skjule dine egne evner, i stedet for å flagge dem. 

I den andre enden av skalaen finner du dem som overvurderer sine evner og tenker at de er svært intelligent. 

Det kan for eksempel være en amatør-sjakkspiller som tenker at han enkelt vil kunne utkonkurrere en proffspiller i sjakk.

Dette kalles på fagspråket Dunning-Kruger-effekten, og handler om å feilaktig overvurdere egne evner. 

2. «Nå trenger jeg litt alenetid»

Har du støtt behov for å være alene for å lade opp? Det kan være tegn på intelligens. 

I en studie fra 2016 så forskerne på faktorer som vennskap og lykkefølelse, og de fant at mennesker med høy IQ, følte seg mindre tilfredse når de måtte bruke mye tid sammen med andre.

alenetid intelligens
Trenger du stadig tid for deg selv?

Det betyr ikke nødvendigvis at intelligente mennesker ikke liker andre mennesker eller har få venner, bare at det å ha høy intelligens ofte innebærer at du liker å tilbringe tid med ditt eget hode. Du trenger tid for å kunne reflektere over problemer, brainstorme nye ideer og tenke over tidligere erfaringer.

Kjenner du deg selv såpass godt at du vet når du trenger alenetid, så betyr det dessuten at du har høy grad av selvbevissthet – noe som i seg selv er et kjennetegn på intelligens. 

3. Du kjenner deg selv 

Å ha høy grad av selvbevissthet betyr at du vet hva du trenger av omgivelsene. Din egen følelse av identitet er knyttet til:

 • Egenskap og evner
 • Livsverdier
 • Sentrale livsmål og ønsker
 • Andre definerende egenskaper 

En sterk følelse av identitet betyr vanligvis at du:

 • Føler deg trygg på hvem du er
 • Du vet hva som er dine ferdigheter
 • Du har tillit til at dine valg gjenspeiler din indre overbevisning
 • Du føler deg komfortabel med å uttrykke deg fritt
 • Du respekterer egne grenser

4. Du er en rotekopp

Ifølge en studie publisert i Psychological Science kan det være et godt tegn hvis du er litt rotete av deg. Faktisk, jo mer rot, jo smartere er du. 

I en studie ble to grupper bedt om å utvikle kreative bruksområder for ping pong-baller. Den ene gruppen måtte utføre øvelsen i et rotete miljø, mens den andre jobbet i et mer uryddig miljø. 

intelligens rotete
Ser skrivepulten din sånn ut? Da kan det være at du er både kreativ og intelligent

Det viste seg at de som utførte øvelsen i et rotete miljø, kom fram til mer kreative og interessante ideer. 

Derfor kan du med god samvittighet gi deg selv noen ekstra IQ-poeng hvis det ser ut som et lite bombenedslag på skrivepulten din. 

5. Du er nysgjerrig

Hvis du elsker å lære deg nye ting, er en av de hyggelige ringvirkningene at du også blir smartere. Denne hypotesen støttes også i en studie gjort ved Goldsmiths University i London.

Studien viser at mennesker som setter av tid til å lære nye ting, også vil oppleve kognitiv vekst. Men det handler ikke bare om å lære stadig mer, men om et sterkt ønske om å lære mer. Dette er et trekk man finner hos mange intelligente mennesker. 

En forskningsartikkel i Journal of Individual Difference viste en sammenheng mellom dem som scoret høyt på IQ-tester som barn og voksen, og som samtidig var nysgjerrig og åpen for nye ideer.

6. Du snakker høyt til deg selv

Du får kanskje noen rare blikk hvis du fører en inngående samtale med deg selv i kontorlandskapet. Men ifølge en studie ved Bangor University, ført i pennen av Paloma Mari-Beffa og Alexander Kirkham, kan det å snakke høyt til seg selv bidra til større selvkontroll – en viktig form for intelligens.

snakke til seg selv intelligent
Liker du å snakke høyt for deg selv?

I studien ble deltakerne bedt om å løse et sett med oppgaver med skriftlige instruksjoner. De kunne lese instruksjonene stille eller høyt. 

Konklusjonen var at de som leste høyt, presterte langt bedre enn de som leste stille. Så. La kollegaen få prate i vei neste gang du overhører ham i en samtale med seg selv. Det kan tyde på høy grad av selvkontroll. 

7. Du er åpen for andres meninger

Av og til føles det kanskje som du vet best selv. Kanskje ønsker du ikke at noen skal motbevise deg. Men ifølge en undersøkelse ved Yale University fra 2008, viser det seg at svært intelligente mennesker har et fellestrekk:

De er åpne for andres synspunkter, og ofte ytrer de ikke sine egne meninger før de har samlet flere synspunkt omkring et emne. 

8. Du er en god observatør 

Du er kanskje ikke tvillingen til Sherlock Holmes, men har du en god observasjonsevne, kan det også være tegn på intelligens. Ifølge en studie fra 2010 er arbeidsminnet ditt i stor grad koblet til intelligens:

observatør intelligens
En god observasjonsevne kan tyde på ulike former for intelligens
 • Hvis du har et godt øye for mønster, kan det tyde på visuell-romslig intelligens. 
 • Er du flink til å huske det du leser eller hører, har du sannsynligvis god verbal-språklig intelligens. 

9. Du bekymrer deg lett

Det kan være slitsomt å gå rundt og gruble på alt mulig. De fleste bekymringer blir det jo stort sett ingenting av uansett. 

Men er du likevel en som bekymrer deg lett, viser en studie fra 2015 sammenheng mellom verbal intelligens og tendensen til å bekymre seg og å gruble.

Faktisk viser forskning at angst også er knyttet til intelligens.

Likevel er det ikke sånn at “alle” som er svært intelligente nødvendigvis bekymrer seg mye og vice versa. Også intelligente mennesker kan bekymre seg lite. 

Svært intelligente mennesker bruker kanskje ikke like mye tid på å gruble over ting som sannsynligvis aldri vil skje. De føler seg trygge nok til å kunne håndtere eventuelle utfordringer. 

På den annen side har de også stor kunnskap om mulige trusler og farer, og det kan lett skape bekymringer. 

10. Du er morsom

Hvis du er morsom kan du glede deg over at du sannsynligvis også har høyere verbal intelligens, ifølge en studie fra 2011 ved University of New Mexico psychology.

Forskerne fant at de som skrev morsomme tegneserier, også scoret høyt på denne form for intelligens. 

11. Du er kreativ

Kreativitet kan være tegn på intelligens, men trenger ikke være det. Men kreativitet innebærer at du er fleksibel og kan tenke utenfor boksen. Noe som igjen krever at du raskt kan endre tankemønstret ditt, og som tyder på intelligens.

kreativitet intelligens
En app blir til. Kreativitet kan være tegn på intelligens

Man har funnet en korrelasjon mellom IQ og kreativitet når IQ er under 120. Det er ikke blitt observert noen sammenheng mellom kreativitet og intelligens når IQ er høyere enn 120.

Gi hjernen noe å tygge på

MemoPro er et kosttilskudd for deg som vil ta vare på hjernen hele livet. Når du tar to tabletter MemoPro hver morgen får du i deg de essensielle B-vitaminene B1, B2, B3, B5, B6 og B12, vitamin C, i tillegg til 300 mg bacopa monnieri. 

Bacopa monneri kan bidra til å forbedre konsentrasjonen og hukommelsen din, og til å opprettholde den kognitive funksjonen. Den kan også bidra til normal blodgjennomstrømming, som er forbundet med hjernens ytelse. Vitamin C og B6 bidrar til til normal psykologisk funksjon. Vitamin B12, B1 og B2 bidrar til nervesystemets normale funksjon. Vitamin B5 bidrar til normal energiomsetning.

Prøv MEMO

PRO

i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2mnd, deretter 796,- hver 4. mnd) Du bestiller ingenting enda.

Kilder: