Dette kan du takke lillehjernen for

Med sin nette vekt på ca 150 gram, så er det cerebellum, eller lillehjernen på norsk, som sørger for at du kan gjøre smidige bevegelser og ikke minst ha kontroll på dem. Nyere forskning linker dessuten denne delen av hjernen til kreativitet. 

Lillehjernen er på størrelse med en knyttneve og sitter plassert i bakhodet under storhjernen. Her ligger den under bakhodelappen og tinninglappen og er direkte koblet til hjernestammen. 

En viktig funksjon til lillehjernen er å koordinere informasjon fra storhjernen om ønsket bevegelse, en type informasjon som lillehjernen mottar fra sanseapparatet. Cerebellum er viktig for motorisk læring. Motorisk kompetanse er for eksempel avgjørende for at barn skal lære seg praktiske oppgaver i hverdagen, som å kle på seg, pusse tenner og knyte skolissene. 

Takket være lillehjernen vet du hvilken posisjon du har armen i. Du kan bevege deg lett uten egentlig å tenke over bevegelsene dine.

Men la oss først gjøre et overblikk på selve hjernen.

Hjernens tredeling

Hjernen består av tre ulike deler som må ha kontakt med hverandre for at vi skal fungere godt i hverdagen. Hjernen er en del av sentralnervesystemet med tilløp ned i ryggmargen. Nervecellene i kroppen din går i all hovedsak ut fra ryggmargen, selv om det også finnes tolv par nerver som går direkte ut fra hjernen (hjernenervene). 

Hjernen
VÅR HJERNE: Storhjernen består av pannelappen (1), isselappen (2), bakhodelappen (3) og tinninglappen (6). Lille hjernen ser du som nummer 4 og hjernestammen som nummer 5.

Hjernen består av nervevev og støtteceller, også kalt gliaceller. Disse nervecellene er organisert i hjernens tre deler. Du kan se på hjernen som et treetasjes hus: 

Øverst finner du storhjernen, i etasjen under lillehjernen og i kjelleren finner du hjernestammen

De har alle sine egne hovedoppgaver, men snakker også nøye seg imellom. 

Delt i to halvdeler

Storhjernen og lillehjernen er delt i to halvdeler som har en forbindelse mellom seg.

Det ytterste laget av både storhjernen og lillehjernen er omkranset av grå substans, og kalles for “hjernebarken” eller grå substans. Under her ligger selveste hjernemargen, som ser hvit ut – med hvit substans. 

Hjernestammen skaper en forbindelse mellom hjernen og ryggmargen. Her finnes kjerner som tar seg av flere livsviktige kroppsfunksjoner, som bevissthet og respirasjon

Det er også vanlig å skille mellom høyre- og venstre hjernehalvdel. Den høyre hjernehalvdel styrer venstre side av kroppen, mens venstre hjernehalvdel styrer høyre side av kroppen. Årsaken til at hjernen styrer kroppen speilvendt på denne måten, er at nervebanene fra storhjernen krysser over til motsatt side ved overgangen til ryggmargen (i thalamus og hjernestammen).

Lillehjernen funksjon er stor

Hadde det ikke vært for lillehjernen vår så ville du hatt problemer med å holde balansen og å koordinere bevegelser. Takket være lillehjernen kan vi også glede oss over kognitive funksjoner som språk og oppmerksomhet. 

Men alkohol kan sette lillehjernen ut av funksjon. Med økende promille kan vi få problemer med både kroppens koordinasjon og balanse. Faktisk kan alkoholisme gi dysfunksjon av lillehjernen, også når personen ikke er under påvirkning av alkohol. 

Det er altså lillehjernen som regulerer frivillige bevegelser. Med frivillige bevegelser mener vi de du kan kontrollere selv, som å gå eller kaste en ball. 

Vi kan se på tre hovedfunksjoner til lillehjernen:

BALANSE: I tillegg til disse frivillige bevegelsene, så gjør cerebellum at vi kan holde balansen og kroppen oppreist. Det skjer kort og godt ved hjelp av sansene fra øynene og ørene. 

MOTORISK LÆRING: Vi kan lære oss nye bevegelser som å sykle eller å skrive ved å finjustere ulike bevegelser. 

lillehjernen motorikk
MOTORIKK: Lillehjernen gjør at vi kan finjustere bevegelsene våre

TALE: Lillehjernen er også involvert i bevegelsene forbundet med å snakke. 

Andre områder der cerebellum er viktig er:

  • Språk
  • Behandling av følelser
  • Oppmerksomhet
  • Belønningsbasert respons
  • Fryktrespons

Lillehjernen og kreativitet

En spennende funn ved Stanford University den 28. mai i 2015 har dessuten avdekket at lillehjernen kan være sete for kreativitet.

Studien Study the Neural Correlates of Spontaneous Improvisation and Figural Creativity ble publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

Man fant at høy grad av kreativitet var forbundet med lavere aktivitet i venstre hjernehalvdel, kombinert med en høyere aktivering av lillehjernen, men ikke nødvendigvis i høyre hjernehalvdel.

Tradisjonelt har man koblet “høyre hjernehalvdel” til kreativitet. Men funnene fra Stanford er den første i sitt slag som viser at kreativitet i stor grad sitter i lillehjernen.

Beskytt lillehjernen

Lillehjernen er altså viktig for flere sentrale funksjoner, og du kan gjøre flere ting for å beskytte både cerebellum og resten av hjernen. Dette innebærer både å beskytte hodet og å gjøre enkelte livsstilsendringer: 

beskytt lillehjernen
BESKYTTELSE: Det finnes flere måter å beskytte hjernen på
  • Beskytt hodet: Husk bilbelte når du kjører bil, og sørg for å fjerne fallfarer fra hjemmet, som løse ledninger og glatte tepper – og bruk hjelm når du sykler.
  • Tren regelmessig: Trening er bra for generell helse, men det er også positivt for hjernen ved at det stimulerer blodstrømmen til hjernen din. 
  • Spis et sunt kosthold: Spis mye fersk frukt og grønnsaker, fullkorn, nøtter, frø, fisk og magert kjøtt. 
  • Begrens alkoholforbruket: Mye alkohol kan som vi har sett skade lillehjernen. Det kan også øke risikoen for hjerneslag. 
  • Unngå røyking: Røyking er forbundet med sykdommer som høyt blodtrykk og hjerneslag. 

Dokumentert effekt på hjernen 

I tillegg til punktene over, kan du også sørge for å få i deg essensielle vitaminer for hjernen. MemoPro er et kosttilskudd som inneholder de essensielle B-vitaminene B1, B2, B3, B5, B6 og B12, vitamin C, i tillegg til 300 mg bacopa monnieri. 

Bacopa monneri kan bidra til å forbedre konsentrasjonen og hukommelsen din, og til å opprettholde den kognitive funksjonen. Den kan også bidra til normal blodgjennomstrømming, som er forbundet med hjernens ytelse. Vitamin C og B6 bidrar til til normal psykologisk funksjon. Vitamin B12, B1 og B2 bidrar til nervesystemets normale funksjon. Vitamin B5 bidrar til normal energiomsetning.

Du kan lese mer om studier på MemoPro her.

Prøv MEMO

PRO

i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2mnd, deretter 796,- hver 4. mnd) Du bestiller ingenting enda.

Kilder: